1. Hjem
  2. Trykt bog
  3. Word og farvede sider
  1. Hjem
  2. Udgiv
  3. Word og farvede sider

Word og farvede sider

Microsoft Word kan desværre ikke eksportere filer med “ægte sort” til tryk. Dette betyder, at vores udgivelsesplatform ikke kan skelne mellem sorte og farvede sider, hvis dokumentet kommer fra Word.

Hvad sker der?

Du har færdigskrevet dit manuskript og eksporteret det fra Microsoft Word til en PDF-fil. Du uploader det på platformen, og i og med at dit manuskript indeholder flotte billeder og illustrationer i farver, vælger du “farvede sider”. Men hov, hvad er nu det? Pludselig står der, at hele manuskriptet er i farve, hvilket betyder, at trykomkostningerne er væsentligt højere. Hvordan kan det være, når det kun er 6 ud af de 240 sider der indeholder billeder?
Du har læst, at platformen selv kan genkende farvede sider, så hvis du blot vælger “Farvede sider”, så klarer platformen resten selv. Hvad sker der?

Sagen er den, at når du eksporterer fra Microsoft Word til en PDF-fil, bliver den sorte tekst tildelt en farveværdi. Dette betyder, at computeren vurderer dit manuskript, ikke med sort tekst, men med en sort farvet tekst. Derfor vil platformen tro, at siderne indeholder farve.

Hvordan løser jeg det?

Hvis dit manuskript ikke indeholder billeder eller illustrationer i farve, skal du på platformen blot vælge sort/hvid.
Hvis dit manuskript derimod indeholder farver, så er Word desværre ikke egnet.

Microsoft Word er et godt skriveprogram, men er ikke lavet til layout af tryksager, hvorfor der desværre ikke findes en elegant løsning på farvegenkendelsesproblemet. Derfor anbefaler vi også, at du opsætter din bog i et andet program end Word, såfremt du har behov for mere end et rent sort/hvid-tryk.

Der findes mange programmer til formålet, nogle gratis og andre der betales for. Vi benytter selv betalingsprogrammet “Adobe InDesign”, som mange professionelle grafikere benytter sig af.

Relaterede artikler