1. Hjem
 2. Lydbog
 3. Sådan laver du lydbøger
 1. Hjem
 2. Udgiv
 3. Sådan laver du lydbøger

Sådan laver du lydbøger

Når du går igang med at lave din lydbog er der flere ting som du skal tage højde for. Vi har lavet en artikel som kan hjælpe til at forstå nogle tekniske ting bag opbygningen af en lydbog.

Vigtig at vide før du kan uploade

 • Dine filer skal være konverteret til MP3
 • Dine filer skal være navngivet i følgende rækkefølge: Del001, Del002, Del003 osv.
 • Filerne skal desuden ligge i en Zip fil uden undermapper.

Vigtigt at vide når du laver lydbogen

Vi anbefaler at dine indstillinger på lydbogen er således:

 • Channel mode: Mono
 • Encoding algorithm quality: 2 – recommended
 • Custom settings: CBR, Bitrate: 96
 • Lydbøger, der skal sælges via Saxo, skal uploades som en ZIP-fil i CBR 96 kbps 44100 hz, mono

Hvad er en ZIP fil?

Lydbøger downloades som ZIP filer. En ZIP fil er en mappe der indeholder et stort antal filer der tilsammen fylder en del. Derfor komprimerer man filerne til en ZIP fil så de ikke fylder så meget. Navnet på ZIP filerne er normalt bogens ISBN.

Når ZIP filen er downloadet skal den udpakkes. Udpakningen kan gøres med et ekstern program, men som regel kan det også gøres ved at højreklikke på filen og vælge “Udpak.”

Hvis ZIP filen er udpakket korrekt, vil der blive oprettet en ny mappe med samme navn. Denne mappe er ikke en ZIP fil, men blot en almindelig mappe. I denne mappe ligger alle MP3 filerne tilgængelige.

Sådan laver du en Zip fil

Når du har dine lydfiler samlet i en mappe, skal du højreklik på mappen. Klik på send til/send to og klik på den komprimerede ZIP fil. Det kan godt tage lidt tid alt efter hvor mange- og hvor store filerne er. Du har nu samlet alle dine filer i en komprimeret mappe der er klar til at blive uploaded på Saxo.

Hvad er forskellen på mono og stereo?

Mono er lyd der bliver optaget med én mikrofon, hvorfor der kun er et lydspor. Ved stereo bliver lydsporet optaget på to kanaler og dylder derfor også mere.

Når MP3 filerne indspilles til din lydbog, bliver de indspillet med mono, da der lydmæssigt ikke er nogen grund til at indspille dem som stereo, samt det faktum at mono filerne fylder mindre.

Hvad betyder KBPS?

Kbps står for komprimerings bit rate pr. sekund.

En mono fil der har 96 kbps er af rigtig god kvalitet. Filen svarer til en stereo fil af 192 kbps. Ved 96 kbps får man en lydfil der ikke indeholder “metalliske” lyde som kan opstå når filen komprimeres til en ZIP fil.

Hvad er CBR?

CBR står for constant bit rate. CBR giver en generel bedre oplevelse af lydbogen, da det giver en jævn encodning af lydsporet/speaket. Med CBR undgår man ligeledes også kompatibilitetsproblemer med ældre MP3 afspillere.

Alternativet er VBR (variable Bit Rate). Her sendes filerne i blokke, hvorfor man kan opleve at lydsporet hakker. Lydbogens kbps varierer, hvorfor det kan ødelægge oplevelsen.

Hvad er forskellen på WAV- og MP3 filer?

WAV filer er den rå indspillede data. Derfor fylder WAV filerne normalt også meget mere end MP3 filerne. MP3 filer er den mest almindeligt brugte lydfil, Derfor bruges MP3 filerne også i ZIP filerne, da MP3 filer ikke tager skade af at blive komprimeret.

Hjalp artiklen dig?

Relaterede artikler