1. Hjem
 2. Udgiv
 3. Sådan bruger du Publish platformen

Sådan bruger du Publish platformen

Introduktion

Denne artikel er lavet som en guide til de forskellige trin du skal igennem for at udgive en bog på vores platform. Hvert afsnit omhandler de forskellige trin, så du nemt og hurtigt kan springe til den relevante sektion. Endvidere vil du blive understøttet med vigtige informationer og praktiske tips. Det er muligt at logge af og på efter eget ønske, og altid starte hvor du slap. Indtil din publikation er endeligt udgivet, har du mulighed for at gå frem og tilbage i de forskellige trin og foretage ændringer.  

Udgiv som trykt bog, e-bog eller begge dele?

Vi formoder, at du ønsker at udgive både som trykt bog og e-bog. Det er også muligt at nøjes med et af udgivelsesformaterne. Da vi skal bruge forskellige oplysninger ved udgivelse af e-bøger, er udgivelsesprocessen for de to udgivelsesformater ikke helt identiske. Ved hvert trin kan du gemme de indtastede oplysninger ved at klikke på ’Gem’ nederst på siden.

Ofte stillede spørgsmål

Hvordan udgiver jeg en trykt bog og/eller en e-bog?

Hvis ikke du allerede er oprettet som bruger hos Saxo Publish, er dette det første skridt til at få udgivet din bog.

Når du er oprettet som bruger, starter du en udgivelsesproces ved at oprette en ny bog. Dette gør du i øverste højre hjørne, hvor der står “Ny Bog”.

Først skal du beslutte dig for at udgive som trykt bog eller e-bog. Derefter vil du blive guidet igennem samtlige udgivelsestrin. På hvert trin indikerer vi hvilke oplysninger vi skal bruge, og du vil blive understøttet med hjælp og gode tips. Så snart du har udgivet som trykt bog, har du muligheden for at udgive som e-bog. Omvendt rækkefølge er også mulig.

Betragtes den trykte udgivelse og e-bogsudgivelsen som forskellige titler?

Ja. Indholdet af de to versioner er måske identisk, men der vil være væsentlige forskelle man skal tage højde for. Først og fremmest må en trykt bog og en e-bog ikke have samme ISBN. Det er derfor nødvendigt at anmode om forskellige ISBN til den trykte udgivelse og til e-bogsudgivelsen. Derudover vil e-bogens omslag være anderledes end den trykte bogs. Der vil også være forskellige krav til det uploadede manuskriptformat. Endeligt kan tilgængeligheden af salgskanaler variere, da nogle af kanalerne kun sælger e-bøger.

Hvad gør jeg, hvis jeg har spørgsmål om og/eller under udgivelsesprocessen?

Du kan ofte få svar på dine spørgsmål under ”Ofte stillede spørgsmål” eller ”Tips”. Hvis det ikke er fyldestgørende, er du velkommen til at kontakte os.

Mine indtastede oplysninger bliver ved med at forsvinde. Hvad sker der?

Vi opbevarer alle oplysninger, så snart du klikker på ”Gem”, hvilket betyder at de aldrig vil gå tabt. Du er måske kommet til at klikke på ”Ny bog” i stedet for ”Redigér”. Når du klikker på ”Ny bog” bliver der automatisk oprettet en ny titel. Når du er logget ind, skal du klikke på ”Redigér” – knappen til højre for den titel du er i gang med.

Tips

 • Få svar på dine spørgsmål løbende på vores forskellige artikler her på siden.
 • Prissæt ikke din udgivelse alt for højt. Det kan skade dens salgstal.
 • Overvej nøje din målgruppe samt hvordan du vil nå dem. Vælg derefter hvilke salgskanaler du ønsker at benytte.
 • Begynd gerne promoveringen af din udgivelse under udgivelsesprocessen. Dette kan du gøre ved at annoncere din udgivelse og uddele relevant materiale, som eksempelvis en læseprøve.
 • Klik på ’Gem’ nederst på hver side, hvis du ønsker at gemme den indtastede information.
 • Klik kun på ”Ny bog” hvis du ønsker at påbegynde en ny titel. Ønsker du at arbejde videre på igangværende titel, skal du klikke på ”Redigér” (til højre for bogens titel).  

Generelt

Dette er første trin i udgivelsesprocessen.

På dette trin skal du indtaste de generelle oplysninger om din bog:

 • Titel
 • Undertitel (valgfri)
 • Forfatterens navn
 • Om forfatteren
 • Sprog
 • Bogens størrelse
 • Papirtype
 • Om bogen er i farve eller sort/hvid (forsiden er altid i fuld farve),

Klik på ”Gem” når du er færdig med at indtaste bogens oplysninger. Du har mulighed for at ændre de indtastede oplysninger, indtil bogen er udgivet.

Ofte stillede spørgsmål

Hvilke typer bøger kan jeg udgive?

Du har mulighed for at udgive alle typer bøger.

Kan man ændre bogens titel på et senere tidspunkt?

Du har muligheden for at ændre bogens titel, indtil bogen er udgivet. Efter udgivelsen vil det ikke længere være muligt at ændre bogens titel.

Kan jeg udgive under et andet navn?

Ja, det kan du. Du kan vælge et nyt forfatternavn til hver af dine udgivelser. Disse navne behøver ikke stemme overens med det indtastede navn i “mine profiler”.

Hvad skal der stå i afsnittet ’Om forfatteren’?

Her bør du fortælle lidt om dig selv. Disse oplysninger bruges blandt andet til promovering af din udgivelse.

Hvilken bogstørrelse bør jeg vælge?

Bogens type og formål, samt din personlige præference, bør være i fokus når du skal vælge bogens størrelse. På nuværende tidspunkt tilbyder vi otte forskellige størrelser.

Standardstørrelserne for skønlitterære bøger er:
135x215mm (5.3×8.5”), 155x235mm (6.1×9.3”) og 
170x240mm (6.7×9.5”).

Til børne- og rejsebøger anbefaler vi enten et kvadratisk eller liggende format. Til kompendier, rapporter og pensumlister anbefaler vi et A4-format.

Hvilken papirtype bør jeg vælge?

Baseret på den valgte bogstørrelse, angiver du det forventede antal sider. Derefter vælger du om siderne skal være sort/hvid eller i fuld farve. På baggrund af disse oplysninger vil du se en minimums- og en foreslået salgspris. Du kan sagtens vælge at bogens sider som udgangspunkt skal være sort/hvid og herefter angive de enkelte sider du ønsker, skal være i farve.

Hvordan virker prissætningen af min bog?

Baseret på den valgte bogstørrelse, angiver du det forventede antal sider. Derefter vælger du om siderne skal være sort/hvid eller i fuld farve. På baggrund af disse oplysninger vil du se en minimums- og en foreslået salgspris.
Ved at sætte prisen til minimumsprisen vil din indtjening være lig 0. Du kan forhøje eller reducere prisen efter behov.

Hvorfor er det dyrere at udgive i fuld farve end i sort/hvid?

Omkostninger for print i fuld farve er højere, hvilket afspejler sig i din udgivelsespris. Du har muligheden for at udvælge de specifikke sider, der skal være i fuld farve.

Vil bogens omslag altid være i fuld farve?

Du kan vælge begge dele. Som udgangspunkt anbefaler vi et omslag i farve da det skaber blikfang, men ønsker du et omslag i sort/hvid, er dette selvfølgelig også en mulighed.   

Tips

 • Forfatterens navn: Her kan du oprette forskellige forfatternavne, hvis du ønsker at anvende forskellige navne for hver udgivelse.
 • Om forfatteren: Du kan vælge forskellige beskrivelser til de forskellige forfatternavne. Denne information vil altid være forbundet til den specifikke titel.
 • Størrelser: Vi tilbyder otte forskellige størrelser. Standardstørrelserne for skønlitterære bøger er 135x215mm (5.3×8.5”), 155x235mm (6.1×9.3”) og 170x240mm (6.7×9.5”). Til børnebøger anbefaler vi enten en kvadratisk eller liggende løsning.
 • Papirtype: Standardbøger anvender oftest ’Cremepapir’. Indeholder din bog mange billeder, anbefaler vi at du vælger ’hvidt blankt papir’.
 • Prisoversigt: Du kan danne dig et overblik over bogens omkostninger og vælge en salgspris. På trin 6 vælger du den endelige salgspris.
 • Sort/hvid eller fuld farve: Det er dyrere at udgive i fuld farve end i sort/hvid. Overvej derfor hvilken løsning der passer bedst til din udgivelse. Du kan danne dig et overblik over prisomkostningerne i prisoversigten.

ISBN

Dette er andet trin i udgivelsesprocessen.

For at kunne sælge din udgivelse, skal du købe udgivelsespakken. Denne pakke åbner op for salgskanaler, hvilket muliggør et salg af din udgivelse. Ved køb af udgivelsespakken tildeles din udgivelse et ISBN. Husk at tilføje dit tildelte ISBN i din kolofon. Dit ISBN samt stregkode vil automatisk blive tilføjet på bagsiden af bogens omslag.
Forsætter du uden at købe udgivelsespakken, vil det ikke være muligt at sætte din udgivelse til salg. Det vil dog stadig være muligt selv at bestille udgivelsen.

Prisen for udgivelsespakkerne er 199 kr. for en e-bog og 499 kr. for POD.

Læs mere om ISBN her

Tips

 • Sørg for at anmode om et ISBN på trin 2. ISBN’er andetstedsfra kan ikke benyttes.
 • Det er muligt at forsætte med udgivelsen af din bog uden et ISBN. Ønsker du på et senere tidspunkt at anmode om et ISBN, kan du altid vende tilbage til dette trin.
 • Et ISBN kan kun bruges til én udgivelse. Hvis du har udgivet en trykt bog og ønsker at udgive den som e-bog, så skal e-bogen have sit eget ISBN. En trykt bog og en e-bog kan altså ikke have samme ISBN.
 • Hvis du har en udgivelse i både PDF- og ePub-format, så skal de to også have hver deres ISBN, på trods af at det er den samme udgivelse.

Manuskript

Dette er tredje trin i udgivelsesprocessen.

På dette trin skal du uploade dit manuskript (uden omslag). Vi tilbyder eksperthjælp til optimering af dit manuskript. Eksperterne kan hjælpe dig med at komme helt i mål med din bogidé – både indholdsmæssigt og sprogligt. Vi formoder at du uploader et printervenligt manuskript, der stemmer overens med den størrelse du har valgt. Under ’Ofte stillede spørgsmål’ finder du en template, der matcher størrelsen af din bog, som du kan downloade. Denne template indeholder en kolofon, indstillede margener, en kvalificeret skrifttype og sidenummerering.

Udgiver du som e-bog er layoutet ikke så vigtigt. Et eksempel på dette er at sidetal ikke spiller nogen rolle. Det gælder om at opsætte dit dokument på en simpel og overskuelig måde. Derfor råder vi dig til kun at gøre brug af overskrifter og brødtekst. Overskrifterne bruges til at lave en indholdsfortegnelse i ePub-filen.

Du kan enten uploade dit manuskript som en PDF-fil eller Word-dokument. Vælger du at uploade som PDF-fil, skal du være sikker på at skrifttyperne er indlejret. Skulle du have uploadet dit manuskript i en anden størrelse end først erklæret, skaleres det automatisk til den rette størrelse. Du vil blive underrettet, såfremt dette er tilfældet.

Når du ønsker at uploade dit færdige manuskript, skal du vælge browser og vedhæfte dokumentet. Så går der typisk et par minutter, inden du har det i printervenlig version.

Læs mere om opsætning af manuskript her

Tips

 • Der er flere fordele ved at få dit manuskript læst igennem af en bekendt eller en ekspert.
 • Kolofonen: De første sider af bogen består som regel af:
  • Første side: Bogens titel.
  • Anden side: Efterlades tom.
  • Tredje side: Bogens titel efterfulgt af forfatterens navn.
  • Fjerde side: Forfatterens navn, ISBN, omslag, ophavsret, udgave.
 • Venstre og højre sider: Ulige sider er altid til højre, og lige sider er altid til venstre.
 • Sidenummerering: Kolofonsiderne skal ikke nummereres. Vores templates er formateret derefter.
 • Placering af sidetal: Vi anbefaler du placerer sidetal nederst på siden, enten til højre eller venstre.

Boginformation

Dette er fjerde trin i udgivelsesprocessen.

På dette trin skal du udfylde de manglende oplysninger, der er nødvendige for at udgive din bog:

 • Nøgleord: Er yderst vigtige, da de forøger chancen for, at din bog kan fremsøges på Google. Tag dig derfor god tid til at skrive så mange relevante nøgleord som muligt.
 • En kort beskrivelse: Den korte beskrivelse af din bog må ikke overskride 255 anslag. Præcis som nøgleordene forøger beskrivelsen chancen for, at din bog kan fremsøges på internettet. Sørg derfor at inkludere dine valgte nøgleord i beskrivelsen. Beskrivelsen fungerer ligeledes som bogens introduktion til læserne. 
 • En omfattende beskrivelse: Den omfattende beskrivelse bruges til bogens bagsidetekst. Endvidere bruges den som en ekstra beskrivelse af bogen, som anvendes af de butikker der sælger den. Vær opmærksom på at den omfattende beskrivelse ikke skal være et referat af bogen!

Tips

 • Den korte og den omfattende beskrivelse er helt centrale for markedsføringen af din bog. Det er derfor vigtigt, at de to beskrivelser er knivskarpe. 
 • Valg af ”rigtige” nøgleord vil forøge din ’Google ranking’. 
 • Du har altid mulighed for at ændre udgivelsesniveauet for din bog. 

Omslagsdesign

Dette er femte trin i udgivelsesprocessen.

På dette trin er det blevet tid til at lave omslaget til udgivelsen. Ønsker du selv at designe omslaget, så finder du de relevante specifikationer under omslagsberegneren. Det færdige omslag skal uploades i et af de følgende tre formater: PDF, JPG eller PNG.

Du kan også benytte vores gratis omslagsdesigner, der automatisk sikrer, at omslaget passer til bogens dimensioner. Så hvis du ikke er vant til at arbejde med grafik, er det en rigtig god idé at bruge omslagsdesigneren.

Læs mere om omslagsdesigneren her.

Tips

 • Bogens omslag skal vække læserens læselyst. Gør dig umage!
 • Det valgte billede skal være i høj opløsning. Vi anbefaler, at det minimum er 250 dpi.
 • Vær sikker på, at du har rettighederne til billedet.
 • Dobbelttjek omslagets størrelse inden du uploader det. Benyt gerne omslagsberegneren.
 • Så snart bogens omslag er færdigt, er det en strålende idé at dele den med din omgangskreds, familie og bekendte på de sociale medier. Det er yderst vigtigt med promovering af din kommende bog.

Prissætning

Dette er sjette trin i udgivelsesprocessen.

På dette trin skal du prissætte din bog, og beslutte hvilke salgskanaler du ønsker bogen skal sælges igennem. Du kan danne dig et overblik over de aktiverede salgskanaler, samt din fortjeneste pr. salg.

Du kan frit justere bogens salgspris.

Hæver du bogens salgspris, vil din og vores fortjeneste stige. Vær opmærksom på, at hvis du prissætter din bog for højt, kan det skade salgstallet.

Sænker du bogens salgspris, vil din og vores fortjeneste falde. Vi gør opmærksom på, at vi har en minimumsfortjeneste.

Læs om prissætning af e-bøger her.
Læs om prissætning af print-on-demand her.

Tips

 • Overvej bogens salgspris grundigt. En for høj prissætning kan skade bogens salgstal.
 • Vi anbefaler, at du prissætter din e-bog lavere end din trykte bog.
 • Nogle salgskanaler tilbyder en lavere fortjeneste pr. bogsalg end andre. Disse salgskanaler kan være nyttige, da de spreder budskabet om din bog.
 • Undersøg hvad andre bøger i samme genre og længde er prissat til. Dette kan give en god idé til, hvad prisen på din bog skal være.

Udgiv

Dette er syvende og sidste trin i udgivelsesprocessen.

Du er snart klar til at udgive din nye bog! På dette trin kan du danne dig et overblik over samtlige af de indtastede oplysninger. Du bedes derfor tjekke informationen grundigt igennem inden du udgiver. Vi anbefaler, at du bestiller et prøveeksemplar af bogen, for at se om den lever op til dine forventninger.

Så snart du er færdig med den grundige gennemgang, skal du klikke på ‘Udgiv’. Således vil din nye bog være til salg på vores hjemmeside. Tillykke! Du har nu udgivet din bog.

Tips

 • Gennemgå samtlige filer og alle udgivelsesoplysninger grundigt. Dette er det sidste skridt inden bogens udgivelse.
 • Vi anbefaler, at du bestiller et prøveeksemplar af din bog. Prøveeksemplaret giver dig mulighed for at se om bogen lever op til dine forventninger.
 • Uddel prøveeksemplarer til relevante medier og organisationer.
 • Husk at gennemgå samtlige promoveringstrin efter udgivelsen af din bog. Promovering af din bog vil øge chancen for dens succes.
 • Udgiv også din bog som e-bog.

Hjalp artiklen dig?

Relaterede artikler