1. Hjem
 2. Udgiv
 3. Publish platformen – Introduktion

Publish platformen – Introduktion

Introduktion

Denne artikel er lavet som en guide til de forskellige trin du skal igennem for at udgive en bog på Publish platformen. Hvert afsnit omhandler de forskellige trin, så du nemt og hurtigt kan springe til den relevante sektion. Endvidere vil du blive understøttet med vigtige informationer og praktiske tips. Det er muligt at logge af og på efter eget ønske, og altid starte hvor du slap. Indtil din publikation er endeligt udgivet, har du mulighed for at gå frem og tilbage i de forskellige trin og foretage ændringer.  

Udgiv som trykt bog, e-bog eller begge dele?

Vi formoder, at du ønsker at udgive både som trykt bog og e-bog. Det er også muligt at nøjes med et af udgivelsesformaterne. Publish platformen giver dig mulighed for den sammensætning du ønsker. Da vi skal bruge forskellige oplysninger ved udgivelse af e-bøger, er udgivelsesprocessen for de to udgivelsesformater ikke helt identiske. Ved hvert trin kan du gemme de indtastede oplysninger ved at klikke på ’Gem’ nederst på siden.

Ofte stillede spørgsmål

Hvordan udgiver jeg en trykt bog og/eller en e-bog?

Hvis ikke du allerede er oprettet som bruger hos Saxo Publish, er dette det første skridt til at få udgivet din bog.

Når du er oprettet som bruger, starter du en udgivelsesproces ved at oprette en ny bog. Dette gør du i øverste højre hjørne, hvor der står “Ny Bog”.

Først skal du beslutte dig for at udgive som trykt bog eller e-bog. Derefter vil du blive guidet igennem samtlige udgivelsestrin. På hvert trin indikerer vi hvilke oplysninger vi skal bruge, og du vil blive understøttet med hjælp og gode tips.

Sådan begynder du oprettelsen af en bog

Betragtes den trykte udgivelse og e-bogsudgivelsen som forskellige titler?

Ja. Indholdet af de to versioner er måske identisk, men der vil være væsentlige forskelle man skal tage højde for. Først og fremmest må en trykt bog og en e-bog ikke have samme ISBN. Det er derfor nødvendigt at købe en udgivelsespakke til begge udgaver, så bøgerne får tildelt forskellige ISBN. Der vil også være forskellige krav til det uploadede manuskriptformat. Endeligt kan tilgængeligheden af salgskanaler variere, da nogle af kanalerne kun sælger e-bøger.

Tips

 • Få svar på dine spørgsmål løbende på vores forskellige artikler her på siden.
 • Prissæt ikke din udgivelse alt for højt. Det kan skade dens salgstal.
 • Klik på ’Gem’ nederst på hver side, hvis du ønsker at gemme den indtastede information.
 • Klik kun på ”Ny bog” hvis du ønsker at påbegynde en ny titel. Ønsker du at arbejde videre på igangværende titel, skal du klikke på bogen og herefter på ”Opret og Redigér”

De syv trin

Her kommer en guide til de syv trin der udgør udgivelsesprocessen i Publish platformen.

1. Generelt

På dette trin skal du indtaste de generelle oplysninger om din bog:

 • Titel
 • Undertitel (valgfri)
 • Forfatterens navn
 • Om forfatteren
 • Sprog
 • Bogens størrelse
 • Papirtype
 • Om bogen er i farve eller sort/hvid (forsiden er altid i fuld farve),

Klik på ”Gem” når du er færdig med at indtaste bogens oplysninger. Du har mulighed for at ændre de indtastede oplysninger, indtil bogen er udgivet.

Ofte stillede spørgsmål

 • Hvilke typer bøger kan jeg udgive?

Du har mulighed for at udgive alle typer bøger.

 • Kan man ændre bogens titel på et senere tidspunkt?

Du har muligheden for at ændre bogens titel, indtil bogen er udgivet. Efter udgivelsen vil det ikke længere være muligt at ændre bogens titel.

 • Kan jeg udgive under et andet navn?

Ja, det kan du. Du kan vælge et nyt forfatternavn til hver af dine udgivelser. Disse navne behøver ikke stemme overens med det indtastede navn i “mine profiler”.

 • Hvad skal der stå i afsnittet ’Om forfatteren’?

Her bør du fortælle lidt om dig selv. Disse oplysninger bruges blandt andet til promovering af din udgivelse.

 • Hvilken bogstørrelse bør jeg vælge?

Bogens type og formål, samt din personlige præference, bør være i fokus når du skal vælge bogens størrelse. På nuværende tidspunkt tilbyder vi otte forskellige størrelser.

Standardstørrelserne for skønlitterære bøger er:
135x215mm (5.3×8.5”), 155x235mm (6.1×9.3”) og 
170x240mm (6.7×9.5”).

Til børne- og rejsebøger anbefaler vi enten et kvadratisk eller liggende format. Til kompendier, rapporter og pensumlister anbefales A4-format.

 • Hvilken papirtype bør jeg vælge?

Baseret på den valgte bogstørrelse, angiver du det forventede antal sider. Derefter vælger du om siderne skal være sort/hvid eller i fuld farve. På baggrund af disse oplysninger vil du se en minimums- og en foreslået salgspris. Du kan sagtens vælge at bogens sider som udgangspunkt skal være sort/hvid og herefter angive de enkelte sider du ønsker, skal være i farve.

 • Hvordan virker prissætningen af min bog?

Baseret på den valgte bogstørrelse, angiver du det forventede antal sider. Derefter vælger du om siderne skal være sort/hvid eller i fuld farve. På baggrund af disse oplysninger vil du se en minimums- og en foreslået salgspris.
Ved at sætte prisen til minimumsprisen vil din indtjening være lig 0. Du kan forhøje eller reducere prisen efter behov.

 • Hvorfor er det dyrere at udgive i fuld farve end i sort/hvid?

Omkostninger for print i fuld farve er højere, hvilket afspejler sig i din udgivelsespris. Du har muligheden for at udvælge de specifikke sider, der skal være i fuld farve.

 • Vil bogens omslag altid være i fuld farve?

Du kan vælge begge dele. Som udgangspunkt anbefaler vi et omslag i farve da det skaber blikfang, men ønsker du et omslag i sort/hvid, er dette selvfølgelig også en mulighed.   

Tips

 • Forfatterens navn: Her kan du oprette forskellige forfatternavne, hvis du ønsker at anvende forskellige navne for hver udgivelse.
 • Om forfatteren: Du kan vælge forskellige beskrivelser til de forskellige forfatternavne. Denne information vil altid være forbundet til den specifikke titel.
 • Størrelser: Vi tilbyder otte forskellige størrelser i Publish platformen. Standardstørrelserne for skønlitterære bøger er 135x215mm, 155x235mm og 170x240mm. Til børnebøger anbefaler vi det kvadratiske format.
 • Papirtype: Standardbøger anvender oftest ’Cremepapir’. Indeholder din bog mange billeder, anbefaler vi at du vælger ’hvidt blankt papir’.
 • Prisoversigt: Du kan danne dig et overblik over bogens omkostninger og vælge en salgspris. På trin 6 vælger du den endelige salgspris.
 • Sort/hvid eller fuld farve: Det er dyrere at udgive i fuld farve end i sort/hvid. Overvej derfor hvilken løsning der passer bedst til din udgivelse. Du kan danne dig et overblik over prisomkostningerne i prisoversigten.

2. ISBN

For at kunne sælge din udgivelse, skal du købe udgivelsespakken igennem Publish platformen. Denne pakke åbner op for salgskanaler, hvilket muliggør et salg af din udgivelse. Ved køb af udgivelsespakken tildeles din udgivelse et ISBN. Husk at tilføje dit tildelte ISBN i din kolofon. Dit ISBN samt stregkode vil automatisk blive tilføjet på bagsiden af bogens omslag.
Forsætter du uden at købe udgivelsespakken, vil det ikke være muligt at sætte din udgivelse til salg. Det vil dog stadig være muligt selv at bestille udgivelsen.

Prisen for udgivelsespakkerne er 199 kr. for en e-bog og 499 kr. for POD.

Læs mere om ISBN her

Tips

 • Det er muligt at forsætte med udgivelsen af din bog uden et ISBN. Ønsker du på et senere tidspunkt at anmode om et ISBN, kan du altid vende tilbage til dette trin.
 • Et ISBN kan kun bruges til én udgivelse. Hvis du har udgivet en trykt bog og ønsker at udgive den som e-bog, så skal e-bogen have sit eget ISBN. En trykt bog og en e-bog kan altså ikke have samme ISBN.
 • Hvis du har en udgivelse i både PDF- og ePub-format, så skal de to også have hver deres ISBN, på trods af at det er den samme udgivelse.

3. Manuskript

På dette trin skal du uploade dit manuskript (uden omslag). Benyt dig af vores guides og skabeloner til opsætningen af dit manuskript som findes inde på siden.

Benyt meget gerne vores skabeloner i Publish platformen. Word skabelonerne indeholder en kolofon, indstillede margener, en kvalificeret skrifttype og sidenummerering.

Skabelonen er desuden tilpasset det format du har valgt, dvs at vælger du at udgive en bog i 155 x 235 vil skabelonen være sat op og tilpasset til dette format og vælger du at udgive en ePub vil skabelonen være tilpasset dette.

Du kan enten uploade dit manuskript som en PDF-fil eller Word-dokument. Vælger du at uploade som PDF-fil, skal du være sikker på at skrifttyperne er indlejret. Skulle du have uploadet dit manuskript i en anden størrelse end først erklæret, skaleres det automatisk til den rette størrelse.

Læs mere om opsætning af manuskript her

Tips

 • Der er flere fordele ved at få dit manuskript læst igennem af en bekendt eller en ekspert.
 • Kolofonen skal være en del af dit manuskript hvad end du udgiver en fysisk bog eller en e-bog. Kolofonen skal indeholde copyright informationer, ISBN og udgivelssår.
 • Venstre og højre sider: Ulige sider er altid til højre, og lige sider er altid til venstre.
 • Sidenummerering: Kolofonsiderne skal ikke nummereres. Vores templates er formateret derefter.
 • Placering af sidetal: Vi anbefaler du placerer sidetal nederst på siden, enten til højre eller venstre.

4. Bog information

På dette trin skal du udfylde de manglende oplysninger, der er nødvendige for at udgive din bog:

 • Nøgleord: Er yderst vigtige, da de forøger chancen for, at din bog kan fremsøges på Google. Tag dig derfor god tid til at skrive så mange relevante nøgleord som muligt.
 • En kort beskrivelse: Den korte beskrivelse af din bog må ikke overskride 255 anslag. Præcis som nøgleordene forøger beskrivelsen chancen for, at din bog kan fremsøges på internettet. Sørg derfor at inkludere dine valgte nøgleord i beskrivelsen. Beskrivelsen fungerer ligeledes som bogens introduktion til læserne. 
 • En omfattende beskrivelse: Den omfattende beskrivelse bruges til bogens bagsidetekst. Endvidere bruges den som en ekstra beskrivelse af bogen, som anvendes af de butikker der sælger den. Vær opmærksom på at den omfattende beskrivelse ikke skal være et referat af bogen!

Tips

 • Den korte og den omfattende beskrivelse er helt centrale for markedsføringen af din bog. Det er derfor vigtigt, at de to beskrivelser er knivskarpe. 
 • Valg af ”rigtige” nøgleord vil forøge din ’Google ranking’. 

5. Omslagsdesign

På dette trin er det blevet tid til at lave eller uploade omslaget til udgivelsen i Publish platformen. Det færdige omslag skal uploades i et af de følgende tre formater: PDF, JPG eller PNG.

Du kan benytte vores omslagsdesigner, der automatisk sikrer, at omslaget passer til bogens dimensioner. Så hvis du ikke er vant til at arbejde med grafik, er det en rigtig god idé at bruge omslagsdesigneren.

Ønsker du at lave omslaget uden om Publish platformen, skal du klikke på “Omslagsspecifikationer” – her kan du se hvilke mål dit omslag skal have. Disse mål er tilpasset til det manuskript du har uploadet og disse mål kan du derfor først få når du har uploadet dit manuskript i Publish platformen.

Læs mere om omslagsdesigneren her.

Tips

 • Bogens omslag skal vække læserens læselyst. Gør dig umage!
 • Hvis du bruger eget billede skal du sørge for at det er i høj opløsning. Vi anbefaler, at det minimum er 250 dpi.
 • Vær sikker på, at du har rettighederne til billedet.
 • Så snart bogens omslag er færdigt, er det en strålende idé at dele den med din omgangskreds, familie og bekendte på de sociale medier. Det er yderst vigtigt med promovering af din kommende bog.

6. Prissætning

På dette trin skal du prissætte din bog, og beslutte hvilke salgskanaler du ønsker bogen skal sælges igennem. Du kan danne dig et overblik over de aktiverede salgskanaler, samt din fortjeneste pr. salg.

Du kan frit justere bogens salgspris.

Hæver du bogens salgspris, vil din og vores fortjeneste stige. Vær opmærksom på, at hvis du prissætter din bog for højt, kan det skade salgstallet.

Sænker du bogens salgspris, vil din og vores fortjeneste falde. Vi gør opmærksom på, at vi har en minimumsfortjeneste.

Læs om prissætning af e-bøger her.
Læs om prissætning af print-on-demand her.

Tips

 • Vi anbefaler, at du prissætter din e-bog lavere end din trykte bog.
 • Undersøg hvad andre bøger i samme genre og længde er prissat til. Dette kan give en god idé til, hvad prisen på din bog skal være.

7. Udgiv

Du er snart klar til at udgive din nye bog! På dette trin kan du danne dig et overblik over samtlige af de indtastede oplysninger. Du bedes derfor tjekke informationen grundigt igennem inden du udgiver. Du kan nemlig ikke ændre på informationerne eller filerne når bogen først er udgvivet.

Ønsker du at foretage ændringer på din bog efter du har trykket på udgiv, skal bogen trækkes tilbage fra salg først. Dette anbefaler vi ikke at man gør medmindre det er meget nødvendigt eller at man har fundet en graverende fejl. Kig derfor alt rigtig godt igennem før du udgiver.

Udgiver du en fysisk bog anbefaler vi derfor også at du bestiller et prøveeksemplar af bogen, for at se om den lever op til dine forventninger. På den måde kan du lettere se om bogen er som du ønsker at den skal være og du kan nå at foretage ændringer før du udgiver.

Så snart du er færdig med den grundige gennemgang, kan du klikke på ‘Udgiv’.

Udgiver du en fysisk bog vil den være at finde på salgssiderne i løbet af 3 døgn, udgiver du en e-bog vil den være at finde i løbet af to døgn.

Tillykke – Du har nu udgivet i gennem Publish platformen.

Tips

 • Vi kan ikke sige det nok gange: Bestil et prøveeksemplar af din bog såfremt du udgiver en fysisk bog. Prøveeksemplaret giver dig mulighed for at se om bogen lever op til dine forventninger.
 • Udgiver du en e-bog kan du prøve at læse den i et e-bogsprogram eller måske på en telefon/tablet. Forstil dig hvordan oplevelsen er som læser.
 • Send prøveeksemplarer til relevante medier og organisationer.

Relaterede artikler