1. Hjem
 2. Trykt bog
 3. Promovering af din bog
 1. Hjem
 2. E-bog
 3. Promovering af din bog
 1. Hjem
 2. Planlæg din udgivelse
 3. Promovering af din bog
 1. Hjem
 2. Udgiv
 3. Promovering af din bog
 1. Hjem
 2. Promovér din udgivelse
 3. Promovering af din bog

Promovering af din bog

Den rette promovering af din bog, kan resultere i at bogen kommer ud over stepperne, bliver læst og får et publikum. Det er de færreste bøger der sælger sig selv, og det er derfor din fornemmeste opgave at hjælpe bogen på vej til succes – det er nu dit fodarbejde starter for at fortælle hvorfor omverdenen skal læse netop din bog.

Gode råd til gør-det-selv

1. Gør brug af dit netværk og de sociale medier til at gøre opmærksom på din udgivelse.

2. Producér en læseprøve af din bog som PDF-fil, hvilket for eksempel kunne være af de første 10% af din bog.

3. Lav en hjemmeside, såfremt du ikke i forvejen har en. Profilér din aktuelle bog og lav et forfatterportræt af dig selv. På din publish profil har du mulighed for at lave din egen hjemmeside under “Mine Forfattere”. Læs vores guide til oprettelse af din egen side her.

4. Tag ud og læs op af din bog. Undersøg om du kan lave en aftale med din lokale boghandler, dit lokale bibliotek, eller undersøg om der findes arrangementer hvor det ville være oplagt at deltage i rollen som forfatter.

5. Skriv en god pressemeddelelse som kan sendes ud. Overvej om pressemeddelelsen skal vinkles forskelligt til forskellige medier.

Pressemeddelelse

Vi anbefaler at man laver en pænt opsat A4 side som indeholder både et billede af bogen, bogens data (ISBN, forfatter, et lille skriv om forfatteren, udgivelsesmåned/dato og år) samt en beskrivelse af bogen. Du kan eventuelt bruge bogens bagsidetekst.
Pressemeddelelsen må ikke fylde mere end en A4 side, og den skal vække læselysen hos anmelderen. Man kan sende en PDF udgave af bogen med som et læseeksemplar, eller sørge for at skrive at man kan få tilsendt bogen ved at kontakte forfatteren..

Kontaktoplysninger til forfatteren er vigtigt – tænk hvis du var så heldig at der var nogle der ville lave et interview med dig eller ville spørge ind til bogen.

A4 siden bør sendes som en PDF, som vedhæftes i mailen. Hvis du sender fysiske eksemplarer ud kan du printe pressemeddelelsen og lægge den ved bogen.

Få din bog anmeldt

Når pressemeddelelsen er skrevet skal du finde ud af hvor pressemeddelelsen og et eventuelt anmeldereksmeplar skal sendes hen. Undersøg hvor det giver mest mening at din bog kunne blive anmeldt. Tag udgangspunkt i hvem der kunne have interesse i hvad din bog omhandler og hvilke emner den beskæftiger sig med.

At du både kan sende fysiske og digitale læseeksemplarer af din bog ud er en fordel, da nogle foretrækker det ene fremfor det andet. At sende bogen ud som en digital bog (som ePub eller som en PDF) er omkostningsfrit da du både sparer tryk og porto.

Udover litteraturanmeldere og bogbloggere, kan det være en fordel at tænke ud af boksen. Man behøver ikke kun at få omtale i aviser, følgende kan også være værd at overveje

 • Ugeblade, både lokale og nationale.
 • Magasiner – det kan være alt lige fra fagblade eller medlemsmagasiner.
 • Radio – findes der et radioprogram der handler om bogens emne?
 • Bloggere. Undersøg om der er en livsstilsblogger, madblogger eller bogblogger der kunne være interessant som anmelder af din bog.
 • Podcasts. Er der en podcast med samme emne som det du har skrevet om, som måske kan omtale bogen?

Tænk i det hele taget så mange relevante adressater ind som muligt. Hvis du vil sende din bog til en trykt avis, skal du være opmærksom på, at de store dagblade modtager rigtig mange anmeldereksemplarer og har kun ressourcer til at koncentrere sig om nogle stykker om ugen. Undersøg derfor om der er mindre- og/eller lokale aviser.

En anden vigtig ting er også at kende sin modtager og udvælge denne korrekt. Det er spild af penge og ressourcer at sende din bog ind til et medie eller en person der aldrig vil tage den i betragtning.

Vi skal gøre opmærksom på at der skal betales skat af gaver man modtager. Dette gælder også hvis man modtager anmeldereksemplarer. Læs mere på SKATs hjemmeside under punktet “Gaver og produkter til influencere, foredragsholdere og andre” her: https://skat.dk/skat.aspx?oid=2234842

Brug sociale medier og aktivér dit netværk

De sociale medier er din opslagstavle til omverdenen. For dig og din udgivelse kan medier som Facebook og Instagram være stedet for servicemeddelelser. Det er kun fantasien der sætter grænser, og hvad du gør her er helt op til dig. Indtænk eksempelvis lodtrækninger om din bog. Gør opmærksom på kommende begivenheder såsom oplæsninger, signeringer eller foredrag. Lav små skrivelser om din udgivelse; for eksempel om hvad der fik dig til at skrive din bog, dit eventuelle researcharbejde, hvad der inspirerede dig under skriveprocessen og så videre. Link også til anmeldelser og omtale, og hvad der ellers måtte være vedrørende dig og din udgivelse.

Det giver sig selv: Jo mere flittigt du benytter dig af de sociale medier, desto mere vil din bog være i vælten.

Afslutningsvist

Om du vil benytte dig af vores råd eller ej, så er det under alle omstændigheder essentielt at noget igangsættes til fordel for din bog, så den kommer ud over stepperne, bliver læst og får et publikum.

God fornøjelse.

Relaterede artikler