1. Hjem
  2. Udgiv
  3. Lektørudtalelse

Lektørudtalelse

Lektørudtalelse

Send din bog til DBC (Dansk BiblioteksCenter), så den kan komme i betragtning til en lektørudtalelse. En lektørudtalelse er en kort anmeldelse, der siger noget om indhold og målgruppe. På denne måde kan de enkelte biblioteker på effektiv vis orientere sig om de nyeste udgivelser. Det er vigtigt at understrege, at der ingen garanti er for, at din udgivelse får en lektørudtalelse.

Med en god lektørudtalelse får du chancen for, at bibliotekerne køber et oplag hjem af dine bøger. Samtidig kan du nå ud til mange potentielle læsere, der låner bøger og finder inspiration på bibliotekerne. Mange forfattere tjener en del af deres indkomst både gennem salg af bøger til bibliotekerne og gennem biblioteksafgiften. Biblioteksafgiften, som populært kaldes bibliotekspenge, er et beløb, du som forfatter får udbetalt afhængigt af, hvor mange bøger du har stående på bibliotekerne.

Bibliotekerne vælger selv, hvilke bøger, de vil have på deres hylder – hvad enten det er en fysisk eller digital hylde. Det kan derfor ikke garanteres, at din udgivelse bliver udvalgt af DBC. For at komme i betragtning til en lektørudtalelse, skal udgivelsen være skrevet på eller oversat til dansk. Hvis bogen allerede har modtaget en lektørudtalelse af en tidligere udgave, så vil den ikke kunne komme i betragtning igen. Desværre er det ikke alle bøger, der kan få en lektørudtalelse. Omkring 20% af alle udgivelser, som DBC modtager, får en udtalelse. I enkelte tilfælde køber bibliotekerne også bøger hjem baseret på fx anmeldelser, eller hvis bogen har stor lokal relevans, men indkøbet er generelt baseret på lektørudtalelserne.

Du bestiller en lektørudtalelse ved at oprette en ordre og vælge DBCs adresse som leveringsadresse. De vil gerne modtage to eksemplarer, en til registrering og en til anmelderen. Adressen er:
DBC as
Tempovej 7-11
2750 Ballerup

Såfremt din bog modtager en lektørudtalelse sendes denne til Saxo Publish. Vi søger for at den bliver videresendt til dig pr. mail.

Har du flere spørgsmål til lektørudtalelser, kan du finde svar på DBC’s egen side her.

Pligtaflevering

Man har som udgiver pligt til at aflevere to eksemplarer af sin udgivne bog til Det Kongelige Bibliotek. Pligtaflevering bruges som redskab til at indsamle den danske kulturarv og har fungeret siden år 1697.

Du kan læse mere om pligtaflevering her.

Relaterede artikler