Omslaget er en vigtig del af din udgivelse. Det skal vække læselysten hos læseren. Vi anbefaler derfor at dit omslag er velovervejet og gennemarbejdet. Her giver vi svar på forskellige spørgsmål vedrørende dit omslag.
Design
Design er en svær størrelse. Hvad jeg synes er pænt, synes min nabo er hæsligt, og hvad du finder kedeligt og intetsigende, synes en anden er simpelt og elegant. Smag er forskellig, og design skal frem for alt tale til din smag.
Alligevel er der trends og modefænomener der går igen i en lang række udgivelser. Som med film, musik og malerkunst, så er der også inden for bøger en modedannelse når det kommer til omslag. Derfor er det altid en rigtig god ide at kigge på andre udgivelser i samme genre, når det kommer til at designe et omslag. Lad dig endelig inspirerer af hvad andre gør, og prøv at gå i dybden med et omslag på en udgivelse du godt kan lide. Hvorfor kan du lide det? Hvad tiltrækker dig ved lige præcis det omslag? Er det farverne? Kontrasterne? Eller måske figurerne? Rækken af spørgsmål er uendelige, men prøv at kog det ned til de mest simple. Hvorfor? Hvordan?.. og så videre.
Vi prøver i følgende artikel at koge processen lidt ned til en række tips og idéer, som du kan tage udgangspunkt i.
Hvilken type udgivelse er det?
Det lyder måske som et mærkeligt spørgsmål. Det er dog et af de vigtigste punkter og står derfor først.
Omslaget skal med det samme vise læseren hvilken type udgivelse det er de kigger på. Hvis du for eksempel har skrevet en fagbog om coaching i erhvervslivet, er det ikke en god idé at have en forside inspireret af Familien Bridgerton bøgerne eller den nyeste krimi af Jussi Adler-Olsen. Drager er helt sikkert udelukket, uanset hvor stor en fantasyfan du er. Omslaget skal derimod kommunikere klart og tydeligt at der her er tale om en fagbog som handler om coaching.
Less is More
Du har sikker hørt og læst det hundredevis af gange, det bærer nu gentagelse. Jo færre elementer du kan bruge til at fortælle din historie, jo bedre. Det er ikke kun i skønlitteraturen princippet gælder, det er lige så vigtigt i faglitteraturen. En simpel, elegant og kreativ forside på din udgivelse, udstråler professionalisme og virker tiltrækkende på læseren. Simplicitet er svært, men et godt sted at starte er, at kigge på hvert enkelt element af dit omslag og se hver som en enkelt enhed. Der er titlen, dit navn, og et billede. Du får kun én af hver, så tænk grundigt over hvilke elementer du skal bruge, samt hvordan du skal bruge dem.
Intention
Dette relaterer sig til det tidligere punkt omkring Less is more og er en af de bedste metoder til at opnå et mere stilrent design. Du skal være sikker på at du har en intention bag det du gør. Sørg for at du har en grund til at bruge de elementer som du bruger. Du kan stille følgende spørgsmål:
Hvorfor bruger du netop det billede?
Hvad er grunden til at teksten står dér?
Hvorfor bruger du netop den skrifttype?
The Big Picture
Når du har et udkast parat, kan du læne dig godt tilbage i stolen og kigge grundigt på dit design. Kan du lide det? Skal det finjusteres?