1. Hjem
  2. E-bog
  3. Hvad er en e-bog?
  1. Hjem
  2. Planlæg din udgivelse
  3. Hvad er en e-bog?

Hvad er en e-bog?

E-bogen er et glimrende digitalt alternativ til den klassiske trykte bog. Læs om e-bogen og fordelene ved at udgive som e-bog i denne artikel.

E-bogsformater

Når dit manuskript er færdigskrevet skal det konverteres til et format, der kan læses på elektroniske enheder. Du kan vælge mellem to formater: ePub og PDF. Du kan konvertere dit manuskript på vores selvudgiverplatform, Saxo Publish, ved hjælp af vores konverteringsværktøj.

Dynamisk ePub

Vi anbefaler, at du udgiver din e-bog i et dynamisk ePub-format, da dette format giver læseren den absolut bedste læseoplevelse. Dette skyldes i høj grad at indholdet af din publikation er dynamisk, hvilket betyder, at teksten automatisk tilpasses og ombrydes efter den pågældende skærmstørrelse og enhed. Læseren har også mulighed for at indstille skriftstørrelsen efter eget ønske. Du skal være opmærksom på, at man som udgiver ikke kan kontrollere visningen af ePub-filens indhold i lige så høj grad, grundet denne dynamik. EPub-formatet er den internationale standard inden for udgivelsesformater for e-bøger. EPub-udgivelser sælges på langt de fleste store salgskanaler som Apple, Google og Amazon.

Statisk ePub

Som navnet indikerer, er en statisk ePub det modsatte af en dynamisk ePub. Teksten i statisk ePub ombrydes ikke, hvilket betyder, at læseoplevelsen vil være den samme uanset skærmstørrelse og enhed. Grundene til at man vælger en statisk ePub kan være mange, men oftest er det fordi, at man har en udgivelse, hvor layout er vigtigt for oplevelsen. Tænk på en kogebog hvor billeder og tekst skal hænge sammen, eller en børnebog hvor tegninger er en del af historien. Her er det vigtig for læseoplevelsen, at det hele kommer i den rigtig rækkefølge og er de rigtige steder.

Hos Saxo Publish tilbyder vi ikke muligheden for at udgive statiske ePub-filer. De to primære årsager til dette er, at de ikke accepteres af langt de fleste salgskanaler og mange e-bogslæsere og e-bogsprogrammer ikke viser disse e-bøger efter hensigten. En af de største fordele ved en e-bog er, at den kan læses på alle enheder og tages med på farten. Samme fordel kan ikke garanteres ved en statisk ePub, hvilket vil resultere i en dårligere kunde- og læseoplevelse. Ønsker du et statisk indhold, anbefaler vi at du benytter formatet PDF.

PDF

Du kan også vælge at udgive din e-bog i et PDF-format. Hvor ePub-formatet er dynamisk er PDF-formatet statisk, hvilket kan resultere i en forringet læseoplevelse for læseren. Vælger du at udgive en e-bog med en del grafik eller billeder, kan det statiske format være at foretrække, da disse ikke ombrydes i PDF-formatet. Du skal dog være opmærksom på, at den ikke kan sælges andre steder end Saxo.com, hvis du udgiver din e-bog i PDF-format.

Fordele ved at udgive som e-bog

Der er flere fordele ved at udgive din publikation som e-bog.
Kravene for at gøre din e-bog klar til udgivelse er minimale. Det vil derfor være langt nemmere og hurtigere for dig at udgive som e-bog, sammenlignet med trykte bøger. Du har mulighed for at opdatere publikationens indhold efter udgivelse, og derudover tillader e-bøger at du nemt kan integrere flere typer af medieindhold til din publikation som dynamiske billeder, tekst og små videoklip.

Som e-bog kan din publikation nydes/læses på diverse elektroniske enheder, såsom smartphones, tablets, e-bogslæsere (e-readers) og computere, hvilket betyder, at dine læsere altid vil have den lige ved hånden.

Desuden er e-bogen prissat billigere grundet de lavere omkostninger end trykte bøger, hvilket også er en attraktiv faktor for læserne og selvudgivere.

Relaterede artikler